26 Şubat 2009 Perşembe

Struts - Jakarta Struts

Struts Java/JSP ile hazırlanan web uygulama temelli bir fremawork tür. J2EE platformunda uygulama geliştirmek için oldukça kullanışlıdır.Open Source olduğundan herhanbir ücret söz konusu değildir.

Struts Neden Kullanmalıyız?

Open source olduğundan bir çok kişi tarafından kullanıldığı için, bug ları çabuk bulunup düzeltilmektedir. Uygulamaların geliştirilmesini hızlandırır.

Struts - > Framework

Framework bir tanım getirirsek "Bir şeylerin yapımına başlanmasında , yapının oluşmasına yardımcı olan iskelettir." gibi basitleştirebiliriz.

Sturts Nasıl Çalışıyor?
Strust Model-View-Controller (MVC) dizayn temeline dayanmaktadır.

Model : Model yapısı ilişkili datalar, iş mantığı için kullanılabilir modeller sunmaktadır. Model yapıları programla database arasında ilişkileri sağlıyor. Örneğin HR için çalışanların bilgilerine eriştikleri bir arayüz desteği gibi bişi, bende hakim değilim. Hakim oldukça daha detaylı bilgi girerim artık ;)

Google sayesinde edindiğim bir bilgi de Model Kavramı için ;

"Model components are generally standard Java classes. There is no specifically required format for a Model component, so it may be possible to reuse Java code written for other projects."

View : Model yapısı tarafından sağlanan bilgilerin ekranda gösterilmesi kısmıyla ilgilenen yap. Genelde JSP sayfaları tarafından sağlanmaktadır.

Controller : Gelen datalara göre ne yapılacağına karar veren yapı gibi düşünülebilir.

Çok sığ oldu biliyorum :( Yazıyı yazarken faydalandığım kaynak -> http://www.developer.com/java/ent/article.php/10933_1495931_1 burdan daha faydalı bilgilere erişilebilir.

Hiç yorum yok: