9 Aralık 2009 Çarşamba

Application Express (Oracle)


APEX; Oracle veritabanı bağlantısı kullanarak hızlı ve az programlama bilgisi gerektiren web uygulaması geliştirmeye yardımcı olan bir tool.

http://apex.oracle.com/i/index.html adresinden workspace'nizi oluşturup hemen uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için;

Aradan 5 sene geçmesine rağmen girdiğim içeriği detaylandırmak istedim. (Tonguç Abi'te verdiğim söze istinaden :) ) . Tabi 5 sene geçince Oracle boş durmamış APEX 'i çok zenginleştirmiş.



Bu sayfada adım adım Apex Web uygulama Tool'u ücretsiz 25 Mb workspace alanı için anlatımı var. 
Hesap oluşturmak için, resimdede görüldüğü gibi "Request Free Workspace" butonu ile devam edilebilir.


Oracle Application Express 4.2 ile benim ilk gözüme çarpan yenilik, Packaged App. Sample olarak install edilmiş uygulma dışında birsürü farklı tema da uygulamayı install ederek, üzerinde kendi ihtiyaçlarınıza uygun değişiklikler  kolaylıkla yaparak çalışabilirsiniz.


Sample uyguluma üzerin de yaptığım küçük bir değişikliği paylaşacağım : 

Aşağıdaki resim developer'ın gördüğü admin paneli,  Buradan yeni bir uygulama create edilebilir, veya mevcut uygulamalarınızda değişiklikler yapabilirsiniz.



Ben mevcut sample uygulama üzerinde bir değişiklik yapacağım: Resimde görülen uygulamalarda Edit butonu ile değişiklikler yapılabilmekte. 




Uygulama ile ilgili componentlerin tamamı sayfa bazlı listeleiyor. View seçeneği sanırım 4.2 versiyonu ile gelmiş , tree based bir yapıdada componentlerin görülmesi söz konusu.


1 yorum:

Tonguç dedi ki...

:D :D :D :D :D

devamını bekliyoz ama! :P

bu da eskilerden, bir dost:

http://vimeo.com/2513536